Informatie over HPV-kanker, hoe je besmet raakt en wat je ertegen kunt doen. Zoals vaccineren.

Bekijk de informatie over vaccineren tegen HPV-kanker:

Geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003

Geboren in 2004 of daarna

HPV-kanker

HPV is een virus: het humaan papillomavirus. Van dit virus merk je meestal niks maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Vrouwen en mannen kunnen besmet raken met het HPV-virus. 8 op de 10 mensen raken 1 of meer keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig worden deze mensen niet allemaal ziek. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Er zijn verschillende typen HPV-virussen. De 2 gevaarlijkste zijn type 16 en type 18. Deze typen leiden het vaakst tot kanker.

Hoe je besmet raakt met HPV

HPV is heel besmettelijk. Het virus kan worden overgedragen via de handen, huid, of mond als je vrijt met iemand die besmet is. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent, kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken.

Bij 10 tot 20% van de mensen die besmet zijn met HPV, ruimt het lichaam het virus niet op. Dan krijgt het virus de kans om gezonde cellen te veranderen. Wanneer het virus veel cellen heeft beschadigd, kan later kanker ontstaan. Dat kan wel 10 tot 15 jaar na de besmetting met HPV gebeuren. De bekendste kanker door HPV is baarmoederhalskanker. Maar door HPV kun je ook kanker krijgen aan bijvoorbeeld de vagina of de anus. In Nederland krijgen elk jaar gemiddeld 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV.

Wat je kunt doen tegen HPV-kanker

Je kunt je laten vaccineren. Het HPV-vaccin bevat deeltjes van HPV, typen 16 en 18. Je kunt er geen HPV van krijgen. Na vaccinatie maakt het lichaam antistoffen aan tegen HPV 16 en 18. Als je besmet raakt met HPV, herkennen deze antistoffen het virus en ruimen het op. Zo kan het virus de gezonde cellen niet beschadigen. Je bent nu goed beschermd tegen chronische HPV-infectie en HPV-kanker door typen 16 en 18.

Er zijn nog andere HPV-typen. Daardoor beschermt de vaccinatie niet voor 100%. Het is dus nog steeds verstandig dat vrouwen vanaf 30 jaar een uitstrijkje laten maken als ze een oproep krijgen voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Ook als je de vaccinaties tegen HPV hebt gehad, blijft het belangrijk om mee te doen aan dit bevolkingsonderzoek. Als je condooms gebruikt, kan dat de kans op een besmetting met HPV wat minder groot maken. Het voorkomt nooit helemaal dat je besmet kunt raken.

Meer informatie