Actueel

Pledge Twente Gezond. Maar hoe dan?

ROC van Twente is een van de partners van Twente Gezond. Aan het woord is Lysbeth de Vries, docent sport en bewegen over het symposium van 22 september en de regionale pledge.

Alles is gezondheid! Dat klinkt breed en dat is het ook. Alles is gezondheid: het nationale programma preventie waarin partijen afspraken maken en gezamenlijk actie ondernemen die een beweging op gang brengen. Die gaat leiden tot een gezond en vitaal Nederland.

fotoblog 400x300

Positieve gezondheidsregio
In Twente gaan we samen werken aan de gezonde regio. Misschien wel de eerste positieve gezondheidsregio van Nederland. Het begin is gister gemaakt, door het ondertekenen van de pledge tijdens het congres Transformeren = Inspireren in Enschede. Het ROC van Twente is een partner van het regionetwerk Twente Gezond. Waarin verbinden, inspireren, versterken en versnellen centraal staat.

Lezing Machteld Huber
Machteld Huber gaf een lezing over positieve gezondheid. Dat was genieten, oftewel een moment van geluk (dimensie van kwaliteit van leven) Huber deed onderzoek en geeft een brede definitie van gezondheid, met zes dimensies. De dimensies zijn visueel gemaakt door het spinnenweb diagram. Hierdoor wordt gezondheid gezien als middel voor.... betekenisvol leven.

spinnenwebhuber 335x400

Definitie van gezondheid, een stuk dynamischer: ‘Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven’.

Profiel Sport, Bewegen en Gezondheid
Het ROC van Twente ondersteund op verschillende manieren Gezond Twente, te denken aan Scoren met Gezondheid, de Gezonde school en het nieuwe uitstroomprofiel Sport, Bewegen en Gezondheid (SBG) Bij het ontwikkelen van het profile SBG nemen we de vragen mee, op welke dimensies gaan we ons richten? Wat gaan we onze studenten meegeven van positieve gezondheid? Gaan we in de volle breedte opleiden of schoenmaker blijf bij je leest? Het doel van de workshop was het informeren van de nieuwe opleiding SBG. Het SBG profile is een beroepsgerichte opleiding waarin het werkveld een cruciale rol heeft. Door het werkveld erbij te betrekken ontstaat er een betere aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt. Heeft u ideeën voor het nieuwe opleiding SBG, laat het dan gerust weten. De opleiding gaat vanaf schooljaar 2018-2019 van start. De eerste studenten die hun diploma ontvangen zal in juli 2020 zijn. Zet het alvast in u agenda.

Samen werken aan de eerste positieve gezondheidsregio, het begin is er... en nu door met experimenteren om te kunnen transformeren