Inspirerende initiatieven

“Het moet allemaal wat persoonlijker, dat is belangrijk, open deuren en bij elkaar naar binnen kunnen lopen.”

Aan het woord is Bertel van den Bos, coördinator particulieren bij Univé Oost. Positieve gezondheid breidt zich steeds verder uit in Nederland. Ook in Twente handelen meer en meer organisaties vanuit het gedachtegoed van positieve gezondheid. In de Inspirerende Initiatieven rubriek worden organisaties die op hun wijze een inspirerend voorbeeld zijn voor positieve gezondheid in Twente uitgelicht.

Persoonlijke aandacht voor leden

“Univé Oost is één van de dertien Univé locaties in Nederland. Tussen deze locaties zitten kleine verschillen, maar in DNA zijn ze hetzelfde. Wij merken dat steeds meer zorgverzekeringen digitaal worden afgesloten, puur op basis van online vergelijken. Als gevolg hiervan zien we dat mensen worstelen met het probleem, dat ze niet goed weten wat ze precies hebben afgesloten. Onze ervaring is dat onze leden graag persoonlijk advies hebben als het gaat om hun zorgverzekering. Nu steeds meer via internet gaat, merken wij dat dit gemist wordt, met alle mogelijke gevolgen van dien. Wij proberen onze leden vaak zelf op te zoeken, maar ze komen ook wel eens uit zichzelf naar ons voor advies. Tijdens de vorige zorgcampagne hebben wij bijvoorbeeld speeddates opgezet. Dit was zeer succesvol, heel eenvoudig een half uurtje babbelen om samen met verzekerden een verantwoorde, verstandige keuze te maken op het gebied van een zorgverzekering.”

Zorg goed neerzetten

“Wij willen zorg goed neerzetten en daarnaast willen we onze leden tevreden houden. Goede service is belangrijk voor een goede relatie met onze leden, bovendien heeft Univé ook een maatschappelijke rol. Wij zien zorg dan ook als serviceproduct, een belangrijk contactmoment met leden om ook onze andere diensten onder de aandacht te brengen. Door goed te presteren als zorgverzekering krijgen wij een zekere gunfactor, waardoor mensen ook voor andere verzekeringen ons kiezen.”

 “Wij willen zorg goed neerzetten en daarnaast willen we onze leden tevreden houden.”

De essentie van preventie

“Preventie is erg belangrijk voor een zorgverzekeraar als Univé. Preventie voorkomt behandeling en dit scheelt ons weer in kosten. Ik heb ook vaak contact met ZorgAccent om bijvoorbeeld te kijken naar hoe we mensen uit hun isolement kunnen krijgen. Heracles Almelo denkt hier bijvoorbeeld ook aan mee. Eén van de activiteiten die we bijvoorbeeld willen opzetten is om op 10 november iets voor mantelzorgers te gaan doen. Kortom, mensen meer in de samenleving zetten. Ook dit soort activiteiten zijn eigenlijk preventief, misschien niet helemaal meetbaar, maar wel essentieel.”

Samen zorgdragen

“Onze motivatie om als Univé aan te sluiten bij Twente Gezond is dat we met elkaar zorg moeten gaan dragen. Als Univé hier op deze manier aan mee kan doen, juich ik dit alleen maar toe. Juist met elkaar kun je leuke dingen doen, in plaats van ieder vanuit zijn eigen blik. Als ik ver mag denken is een betere samenleving wat ik uiteindelijk hoop te bereiken met de partners van Twente Gezond. Ik vind dat mensen best meer mogen nadenken over hun samenleving, help elkaar eens. Binnen Twente Gezond kunnen wij dit met elkaar op een goede manier proberen vorm te geven.”

 “Als ik ver mag denken is een betere samenleving wat ik uiteindelijk hoop te bereiken met de partners van Twente Gezond.”

Korte lijntjes binnen Twente Gezond

“In de samenwerking met partners van Twente Gezond liggen zowel kansen als je kijkt naar onze medewerkers als naar onze leden. Al is het dat wij als Univé door de verkregen kennis weten wat andere partners doen. Je kunt je voorstellen dat het voor onze medewerkers fijn is als zij een verzekerde kunnen verwijzen naar een geschikte partner uit het netwerk. Om de verzekerden nog beter van dienst te zijn, starten wij aan het einde van dit jaar ook met het opleiden van medewerkers tot Mantelzorgadviseurs. Op deze manier hopen wij ook voor deze groep een vraagbaak te kunnen zijn. Univé kan binnen het platform Twente Gezond een belangrijke rol spelen als het gaat om het geven van input en informatie over wat er zoal in zorgverzekeringen zit of wat belangrijk is voor verzekerden. Partners kunnen bijvoorbeeld ook met klantenvragen naar ons toe komen, wij geven hen hier graag antwoord op. Door de lijntjes kort te houden via Twente Gezond hebben zij ook sneller hun antwoord, dan wanneer zij moeten bellen met het antwoordapparaat. Zo kun je uiteindelijk een kennisbank voor elkaar zijn.”